Att bemästra konsten att nagelfila: En omfattande guide för nageltekniker

Oavsett om du hjälper en kund som är ute efter en klassisk oval eller en vågad stilett, är att fila naglar en viktig del av en nagelteknikers jobb. Filningsprocessen kan tyckas enkel, men sättet du filar din klients naglar på kan avsevärt påverka det övergripande utseendet och hälsan hos deras naglar. I den här guiden går vi igenom konsten och vetenskapen om hur man filar naglar effektivt och säkert.

Korrekt arkivering säkerställer också att din klients manikyr håller. På samma sätt som om du skulle dekorera om ditt hem och du ville glansa dina golvlister, skulle du slipa ner dessa först och sedan glansa – det gör att glansen fäster på träet och fungerar bra för vidhäftning. Genom att etsa naglarna korrekt kommer lacket att fästa på nagelplattan.

1. Att välja rätt nagelfil med grus

HONA nagelfilar

Ju lägre kornnummer desto grövrere filen. För att fila den fria kanten i önskad form rekommenderar vi att du använder en 240 grit fil .

För att förbereda nagelplattan måste du använda en lägre kornfil, vi rekommenderar en 150 kornfil eller buffert. Vid etsning av den naturliga nagelplattan ska inget tryck appliceras – vi placerar helt enkelt filen på nagelplattan och etsar tills vi har skapat textur – vi gör detta så att gelén har textur att fästa på.

Om du behöver ta bort huvuddelen av tidigare nagelförbättringar kan du använda en 100/120- fil.

2. Förbereda naglarna:

  • Rengör dina kunders händer innan du börjar. Det rekommenderas att du sprayar båda deras händer och armar med ett hypoklorhaltigt desinfektionsmedel som PureClean och sedan tar på några nitrilhandskar.
  • Dehydrera klientens nagel, skrubba sidoväggarna under den fria kanten och se till att alla oljor/rester har tagits bort innan du fortsätter med nästa steg. Dehydrering först kommer att säkerställa att oljor är inbäddade i nagelplattan.
  • Tryck tillbaka nagelbandet: håll verktyget på samma sätt som du gör en penna, tryck försiktigt tillbaka nagelbandsområdet med hjälp av en nagelbandsskjutare för att ta bort icke-levande vävnad från nagelytan. Låt verktygets vikt göra jobbet åt dig.

HONA PureClean Sanitizer

3. Förstå nagelformer:


Ta dig tid att bekanta dig och öva på olika nagelformer som fyrkantig, rund, oval, mandel eller stilett. Varje form kräver specifika filtekniker för att uppnå önskat utseende.

Fyrkantig: Denna form är perfekt för dem med långa, smala nagelbäddar. Börja med att fila nageln till önskad längd. Fila sedan från vänster mot mitten och sedan höger mot mitten med hjälp av en 240 grit fil tills önskad form har uppnåtts.

Ovala: Ovala naglar är universellt smickrande och fungerar bra på breda nagelbäddar. Fila från sidan mot mitten i en riktning, vilket skapar en slät, rundad fri kant som speglar formen på nagelbasen.

Rund: Denna form liknar oval men den fria kanten är mer rundad än nagelbasen. Det är bra för kortare naglar. Börja med att fila nagelns sidor mot mitten och runda sedan av den fria kanten.

Mandel: För att uppnå denna form måste du fila nageln i en vinkel från varje sida, och se till att de möts i en topp i mitten av den fria kanten. Resultatet ska bli en form som liknar en mandel.

Stiletto: Den här formen är inte för svaghjärtade! Stilettnaglar är långa och spetsiga i den fria kanten. Fila sidorna av naglarna till en punkt i mitten, liknande mandelformen, men fila den fria kanten för att bli ännu skarpare. Varnas, denna form kan försvaga naglar.

Kista: Börja med att fila båda sidorna av varje spik till en avsmalnande spets (som du skulle göra för en stilettform). För att göra detta, ta din nagelfil och placera den under hörnet på din nagel. Fila sedan i en enda riktning mot mitten, gör samma sak för den andra sidan. När du har uppnått avsmalningen, ta bort spetsen på nageln. Det kan du göra genom att hålla filen vinkelrätt mot nagelspetsen och fila i en rak linje.

Kom ihåg att nyckeln till framgångsrik filning är att använda en försiktig beröring och fila i en riktning för att undvika att spricka eller skada nageln. Se till att även regelbundet kontrollera nagelns form från olika vinklar under filningen för att säkerställa ett jämnt resultat.
  1. Arkivering
    HONA Nagelfilning

  • Håll nagelfilen i en 45-graders vinkel mot nagelkanten för optimal kontroll och precision.
  • Fila i en riktning (från sidorna mot mitten) för att undvika att naglarna försvagas eller delas.
  • Använd inte en sågning fram och tillbaka.
  • Använd mjuka, mjuka drag och applicera ett jämnt tryck. Undvik överdriven kraft som kan skada den naturliga nageln.
  • Forma naglarna gradvis, kontrollera symmetri och balans regelbundet. Ta pauser för att bedöma framstegen och göra justeringar om det behövs.
  • Följ kundens önskemål angående nagellängd, men ge professionella råd om praktiska och underhåll.
  • Om du är en ny nageltekniker kan det vara bra att markera mitten av nageln för att hjälpa dig att fila. Du kan hitta mitten av nageln genom att hitta mitten av nagelbandsområdet, följ sedan till den fria kanten av nageln och markera området med en nail art-penna eller en prick av härdad gel.

Arkiveringssteg:

  1. Fila den fria kanten med en nagelfil med korn 240 för att forma naglarna. Fila i en riktning mot mitten av nageln. Upprepa sedan detta med början från andra sidan av nageln och tillbaka till mitten. Detta för att förhindra att nageln går sönder och spricker.
  2. Etsa ytan på nagelplattan med en 150 grit fil/buffert. Om du applicerar nästan inget tryck och stoppar så fort nageln är filad, kommer du att lämnas med en grov yta för produkten att hålla fast vid. Se till att toppen av den fria kanten, nagelbandsområdet och sidoväggarna inte försummas - dessa måste också etsas.
    1. Damma av

    Sedan behöver du bara damma av, torka av och avsluta din manikyr.

Kom ihåg

  • Håll alltid dina verktyg rena och sanerade.
  • Fila i en riktning för att förhindra nagelskador.
  • Förstå önskad nagelform innan du börjar fila.
  • Använd lämplig grusfil för varje steg i arkiveringsprocessen.
  • Överfila eller polera inte naglarna.
  • Återfukta naglarna och huden efter filning.
  • Kommunicera kontinuerligt med din klient för att säkerställa att de är bekväma och nöjda med processen.

Med den här guiden ska du kunna fila naglar professionellt med en hög vårdstandard, vilket ger dina kunder vackra, friska naglar. Kom ihåg att övning ger färdighet, så fortsätt finslipa dina färdigheter för att bli en mästare i nagelfilning.


Vill du förbättra dina etsningsfärdigheter? Kolla in vår handledning om hur man etsar som ett proffs!